Grilování

Grilování je věda kterou není radno podcenit

Léto se blíží a je čas se připravit na grilovací sezónu. To je doba, která voní smolným dřevem, kořeněným křupavým pečeným masem i šťavnatou zeleninou zdobenou typickými vypálenými proužky od roštové mřížky. Správné grilování je ale náročná věda, kterou mnoho lidí často podceňuje. Výsledky jsou pak někdy až k uzoufání. My vám ale poradíme, jak se vyhnout zásadním chybám, a vychutnat si grilované pokrmy na maximum.

Připravte gril, pomůcky i suroviny

Říká se, že štěstí přeje připraveným a platí to i v případě grilování. Je potřeba předem sehnat dřevěné uhlí nebo dřevo, nakrájet zeleninu, pečivo, připravit omáčky, ale také pořídit důležité nástroje, bez kterých se neobejdeme, jako jsou dlouhé grilovací kleště, prkénko na odložení grilovaných mas a štětec na potírání omáčkou.

Důležité je také pečlivě vyčistit gril. Tím zabráníte různým nehodám, kdy se při grilování maso různě přilepuje k povrchu grilu nebo se připalují staré neodstraněné usazeniny z minulého roku. To je něco, co chuti a zdravotní nezávadnosti výsledného pokrmu rozhodně nepřidá.

TIP: Pokud vám něco k grilování chybí, pak můžete využít například slevy na Grilovani.cz nebo slevový kód na GrilyKrby.cz

S masem zacházejte správně

Častým nešvarem českých domácích kuchařů je naklepávání už tak příliš tenkého masa, které tak ztrácí šťavnatost a namísto pořádného steaku nám z něho zbude podešev.

Správné maso je krájené na tloušťku kolem tří centimetrů a rozhodně se nenaklepává. Kuřecí prsa se hodí na gril v celku. Připravené maso den dopředu naložte do kořeněné marinády, aby maso chytlo trochu chuti a zkřehlo. S kořením se to ale nesmí přehnat, aby nepřebilo vlastní chuť masa. A pozor! Nesolte maso předem, nebo ztratí šťávu. Sůl na něj přijde až před vložením na gril.

Před grilováním je také nutné nechat maso mimo lednici dost dlouho na to, aby přijalo okolní teplotu. Kdyby přišlo na gril studené, nerovnoměrně by se propeklo, takže zvenčí by bylo spálené a zevnitř syrové. Po sejmutí z grilu maso ihned nepodávejte, ale nechte ho před rozkrojením pár minut odpočívat na prkénku. Jen tak se rozvine jeho chuť a aroma.

Správný gril a teplota jsou klíčové pro zdravotní nezávadnost

Teplota grilu je rozhodující pro správné propečení grilovaných pokrmů. Častým nešvarem českých grilovaček je umístění masa těsně nad žhnoucí uhlíky do prudkého žáru, který způsobí hned několik nežádoucích efektů. Jednak se maso rychle na povrchu spálí, aniž by se celé propeklo, takže buďto bude zevnitř syrové, anebo zvenku na troud.

Proto je potřeba zvolit gril, který umožní regulaci teploty a umístění masa v dostatečné výšce nad zdrojem ohně. Pro správný výsledek je třeba maso nejprve zprudka opéct, aby na povrchu zezlátlo a pak jej při mírnější teplotě nechat dojet tak, aby bylo správně propečené i uvnitř.

Skvělé jsou grilovací desky z lávových kamenů, které se snadno zahřejí a zabrání přímému kontaktu masa s ohněm, který při kontaktu s tukem vytvářejí karcinogenní zplodiny, které ohrožují naše zdraví.

Diskuze, recenze a zkušenosti